Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Windows 8: επιδόσεις, βελτιώσεις

Ταχύτερα, ασφαλέστερα απλά καλύτερα


Από τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της Digital Windows 8 Week - και φυσικά όλα τα άλλα που έχουμε δημοσιεύσει στην πορεία 12 μηνών προς την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού - υποθέτουμε πως έχει γίνει κατανοητό το εξής: τα καινούργια Windows έχουν σχεδιαστεί για το μέλλον, για συσκευές γκάμας πολύ ευρύτερης από αυτή των "τυπικών PC". Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Microsoft "ξέχασε" για κάποιο λόγο το κοινό των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών που την έφεραν σε περίοπτη θέση. Γι' αυτό και, παρά το νέο γραφικό περιβάλλον, τα Windows 8 προσφέρουν όχι μόνο "κανονικά και με το νόμο" το παλαιότερο περιβάλλον (το οικείο desktop δηλαδή), αλλά και πολλές βελτιώσεις "κάτω από την επιφάνεια", οι οποίες συνιστούν ένα αξιόλογο "βήμα μπροστά" σε σχέση με τα, ήδη πολύ πολύ καλά, Windows 7.
Για μία από τις ολοφάνερες βελτιώσεις των Windows 8 έχουμε ήδη κάνει λόγο, στο πλαίσιο της πρόσφατης
SSD Week: πρόκειται για την θεαματικά ταχύτερη εκκίνηση, επαναφορά από κατάσταση αδρανοποίησης (hybernation) κι έξοδο από το λειτουργικό. Οι έρευνες κοινού που έκανε η Microsoft πριν την ανάπτυξη των W8 κατέδειξαν αυτό που πρακτικά γνωρίζαμε όλοι μας: κανείς, μα κανείς, ειδικά οι κάτοχοι laptop και άλλων φορητών συσκευών, δεν αγαπά τις εκκινήσεις των... 60 ή περισσότερων δευτερολέπτων. Η αμερικανική εταιρεία επαναξιολόγησε τί χρειάζεται αληθινά να "φορτώσει" ένα PC για να "μπει στα Windows", αφαίρεσε όσα δεν χρειάζονταν ("φορτώνουν" όταν το σύστημα τα χρειαστεί) και κατάφερε κάτι που έπρεπε να πληρώσουμε... χιλιάδες ευρώ για να έχουμε κάποτε: εκκινήσεις της τάξης των 20 δευτερολέπτων σε PC με συνήθεις, μηχανικούς σκληρούς δίσκους και των 10-12 (!) δευτερολέπτων με νέας τεχνολογίας SSD. Οι αντίστοιχες διαφορές από τα Windows 7 είναι από 15-20 δευτερόλεπτα στην πρώτη περίπτωση και 8-10 στη δεύτερη. Δεν ακούγεται ως... τόσο τραγική η διαφορά ίσως, αλλά είναι αληθινά αισθητή σε καθημερινή χρήση. Τα Windows 8 καταφέρνουν να είναι λιγότερο απαιτητικά από τα Windows 7 σε πόρους συστήματος - μνήμη, ταχύτητα επεξεργαστή και σκληρού δίσκου δηλαδή - όχι μόνο στην εκκίνηση ή την επαναφορά, αλλά συνολικά. Είναι σχεδόν... too good to be true, όπως θα έλεγαν κι οι Αγγλοσάξονες, αλλά ισχύει: και στα τρία διαφορετικά PC που έχουμε εγκαταστήσει μέχρι στιγμής τα Windows 8 - τα Sony Vaio X, Sony Vaio F21 κι ένα πανίσχυρο "ιδιόκτιστο" gaming PC - το νέο λειτουργικό δίνει την αίσθηση του σαφώς περισσότερο "σβέλτου", σταθερού, "άνετου" σε σύγκριση με τα Windows 7. Τα οποία είχαν ήδη, κατά τη γνώμη μας, αυτά τα χαρακτηριστικά.
Αξίζουν λοιπόν τα εύσημα στην αμερικανική εταιρεία γι' αυτή τη βελτιστοποίηση του κώδικα των Windows: επί σειρά ετών είχαμε σχεδόν... συνηθίσει στην ιδέα ότι τα όποια "επόμενα" Windows κυκλοφορούσαν, θα ήταν περισσότερο απαιτητικά από τους προκατόχους τους. Εδώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει: οποιοδήποτε PC στηριζόταν χωρίς πρόβλημα σε Windows 7, είναι έτοιμο για τα 8. Τα νέα, πιστοποιημένα για το νέο λειτουργικό PC, "ένα παραπάνω" βέβαια - πάντα μιλώντας για τυπική (χωρίς οθόνη αφής) χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου