Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Windows 8: η γνώμη μας!

Ούτε απλό, ούτε εύκολο είναι να κρίνει οποιοσδήποτε σήμερα ένα τεχνολογικό προϊόν τόσο πολύπλευρο όσο ένα λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές όλων των μεγεθών και ειδών - πόσο μάλλον τα Windows 8, τα οποία σηματοδοτούν μια σημαντική στροφή στην πορεία της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον πλανήτη, της Microsoft. Με ελάχιστες τις ημέρες ύπαρξής του στην αγορά, ωστόσο, καλούμαστε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Και έχοντας αναφερθεί - στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital Windows 8 Week - τόσο στα γενικά στοιχεία του, όσο και στο νέο γραφικό περιβάλλον χειρισμού, τις επιδόσεις του, καθώς και το οικοσύστημα υπηρεσιών κι εφαρμογών του, έρχεται η στιγμή της... ετυμηγορίας. Της συνολικής. Πώς αξιολογούμε τα Windows 8 σε σχέση με τον προκάτοχό τους, σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αναφορικά με το ευρύτερο πλάνο της Microsoft για προώθηση ενός ενοποιημένου τρόπου χειρισμού για σχεδόν κάθε σύγχρονη εφαρμογή;
Πρώτα απ' όλα, σε σχέση με τα Windows 7: τα 8 είναι σαφώς καλύτερα ως λειτουργικό σύστημα αυτό καθ' αυτό. Είναι, με άλλα λόγια, ταχύτερο, σταθερότερο, περισσότερο αξιόπιστο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν διστάζουμε να προτείνουμε τη σχετική αναβάθμιση στους κατόχους υπαρχόντων PC: σε κάποιους το νέο περιβάλλον θα αρέσει πολύ, κάποιους άλλους θα τους ξενίσει περισσότερο, όμως όταν ένα λειτουργικό αποδίδει καλύτερα στο ίδιο PC... δεν χρειάζεται να πει κανείς περισσότερα! Οι παλαιότεροι, έμπειροι χρήστες που δεν έχουν Η/Υ με οθόνη αφής μπορούν με ανεξάρτητα προγραμματάκια (όπως το ClassicShell που έχουμε αναφέρει) να έχουν το οικείο τους περιβάλλον εργασίας, με όλες τις βελτιώσεις των Windows 8 έναντι των 7. Μια χαρά! Αυτό είναι όμως ένα ποσοστό μόνο του επίδοξου κοινού των Windows 8. Ένα άλλο σημαντικό ποσοστό θα έλθει για πρώτη φορά σε επαφή με το νέο λειτουργικό αξιοποιώντας το προεγκατεστημένο σε καινούργιο PC - κάποιου είδους. Εκεί τα πράγματα είναι από τη μία ξεκάθαρα, από την άλλη... όχι και τόσο! Εξηγούμε: αν το νέο PC ενσωματώνει οθόνη αφής, τότε τα Windows 8 έχουν πολύ περισσότερο νόημα και αξία ως "λειτουργικό με δύο πρόσωπα", καθώς επιτρέπουν στον κάτοχό του να αξιοποιήσει όλη τη γκάμα των εφαρμογών που είναι διαθέσιμη, είτε στο Windows Store, είτε στο τυπικό desktop.
Αν το νέο PC στηρίζεται σε Windows 8 χωρίς να προσφέρει οθόνη αφής, ο κάτοχός του έχει να επωφεληθεί τις βελτιώσεις που αναφέραμε σε σχέση με τα Windows 7, όχι όμως κάτι άλλο. Είμαστε ειλικρινείς στη διαπίστωσή μας πως το νέο γραφικό περιβάλλον (α) δεν αξιοποιεί τις οθόνες μεγάλων διαγωνίων ή υψηλών αναλύσεων όπως π.χ. τα tablet και (β) απαιτεί εξοικείωση στη χρήση με mouse και πληκτρολόγιο. Οι χρήστες Windows 7 σε παλαιότερο PC, με άλλα λόγια, το πιο πιθανό είναι και στο νέο PC με Windows 8 να δουλεύουν ή να διασκεδάζουν με τον ίδιο πρακτικά τρόπο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτό είναι απαραίτητα κακό: απλώς δεν θα αξιοποιήσουν τα νέα Windows στο έπακρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου